Ekuinoks rrjedh nga latinishtja qe do te thote “nete te barabarta”. Ekuinoksi ndodh kur Dielli ndodhet pingul mbi ekuator dhe kjo mund te ndodhi rreth datave 19-21 mars.

Me 20 Mars ndodh ekuinoksi i pranveres, dita e barazimit te dites dhe nates, qe do te thote 12 ore dite, 12 ore nate. Dielli lind ne oren 6:00 dhe perendon po ne oren 18:00

Ne hemisferën veriore ekuinoksi i  marsit ose i pranveres  shënon fillimin e pranverës dhe prej kohësh festohet si një kohë e riperteritjes se jetes. Shumë kultura dhe fe te ndryshme e kane respektuar kete ngjarje duke e festuar ne menyra te ndryshme.

Ne linkun me poshte  eshte nje kalendar i datave se kur ndodhin ekuinokset dhe solsticet ne vite te ndryshme

Kalendar

Zymbylat

Shenja te ardhjes se pranveres

  • Zogjte jane, pergjithesisht, predikuesit me te mire te ardhjes se pranveres; ardhja e dallandysheve ose zogjve blu, gushekuqeve ne disa vende. Cicerimat e zogjve, me shume se kurre, mbushin ajrin e ngrohte te pranveres.
  • Lulet celin(bajamja, kumblla, manushaqja etj )
  • krimbat dalin nga toka
  • pashket ose mollekuqet shfaqen gjithandej  etj
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Abner Rossi Blog Ufficiale

Teatro, Poesia, Spettacoli

memyselfandela

"Here is my secret. It is very simple: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.."- Antoine de Saint Exupéry

Digital History Blog

STORIA DIGITALE: SAPERE STORICO E INSEGNAMENTO DELLA STORIA

IL MONDO DI ORSOSOGNANTE

L’arte della vita sta nell’imparare a soffrire e nell’imparare a sorridere. H. Hesse

MyourHistory

A topnotch WordPress.com site

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Craig Hill Training Services

Business, Management and ESL Trainer

LadyRomp

Inspirational Blog for Women

ArtPlantae

Connecting artists, naturalists, and educators

Teacher as Transformer

Education, Leadership, Life, and Transformation

MyourHistory

Imagination is more important than knowledge-Einstein

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: