Aplikimi i metodes gravimetrike ne zbulimin e mineraleve.


Foca e gravitetit te Diellit eshte e mahnitshme.Eshte kjo force,e cila ruan kete ekuliber te mahnitshem qe ekziston ne Sistemin tone Diellor, e qe ben te funsionoje ne harmoni gjithe ky sistem gjigand hapsinor, prej miliarda vitesh ..Po keshtu ,edhe forca e gravitetit te Tokes i jep kuptim edhe vete ekzistences sone ne Toke.Kjo force e mrekullueshme ,qe mban rreth vetes gjitthe ate mase ajri(atmosferen),e cila i jep dhe ngjyren e kalter planetit tone,duke e bere ate me mahnitesin nder planete e tjere,ben te mundur zhvillimin e nje sere dukurish e fenomenesh gjeografike,por mbi te gjitha mundeson jeten tone.Forca e gravitetit na ndihmon te shpjegojme e te zbulojme pertej asaj qe ne mund te shohim,te cilat ndodhen ne brendesi te kores se Tokes dhe per shkak te trashesise eshte e veshtire t’i zbulojme lehete.Forca terheqese e Tokes i ka ndihmuar shume gjeologet ne zbulimin e vendodhjeve te mineraleve qe ndodhen ne thellesi te tokes.

Ne c’menyre i ndihmon forca e gravitetit gjeologet?

Kjo behet e mundur ne saj te disa aparateve ,te cilat jane shume te ndjeshme dhe rregjistrojne dhe ndryshimet me te vogla te forces se gravitetit.Ne shume prej tyre shfrytezohet lekundja e lavjerresit.Kur forca terheqese eshte e  madhe  ,lavjerresi lekundet shume shpejt ,ndersa kur forca e gravitetit eshte e vogel ,ai lekundet shume ngadale.

Ne rast se do e vendosim lavjeresin ne vende ku ne thellesi te tyre ndodhen minerale ,lavjerresi lekundet me shpejt ,se ne rastin kur nuk ka minerale.

Perse ndodh kjo?

Sepse mineralet jane te renda dhe ne shtresat ku gjenden keto lende ,terheqin me shume se ne formacinet e tjera ku nuk ndodhen keto lende te renda dhe si rrjedhim duke qene te lehta ato nuk e terheqin forte dhe lavjerresi mbi kete vende lekundet shume ngadale.

Nje metode e tille, e cila bazohet ne matjen e forces se gravitetit te tokes,  eshte quajtur metoda gravimetrike.Me ane te kesaj metode jane zbuluar vendodhjet e mineraleve,naftes,gazit ne cdo vend te botes,dhe jo vetem,ata npm ketyre instrumentave kane arritur te percaktojne kufijte e sakte te shtresave minerare ,fomen ,karakterin e  shtresave etj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Abner Rossi Blog Ufficiale

Teatro, Poesia, Spettacoli

memyselfandela

"Here is my secret. It is very simple: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.."- Antoine de Saint Exupéry

Digital History Blog

STORIA DIGITALE: SAPERE STORICO E INSEGNAMENTO DELLA STORIA

IL MONDO DI ORSOSOGNANTE

L’arte della vita sta nell’imparare a soffrire e nell’imparare a sorridere. H. Hesse

MyourHistory

A topnotch WordPress.com site

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Craig Hill Training Services

Business, Management and ESL Trainer

LadyRomp

Inspirational Blog for Women

ArtPlantae

Connecting artists, naturalists, and educators

Teacher as Transformer

Education, Leadership, Life, and Transformation

MyourHistory

Imagination is more important than knowledge-Einstein

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: