Incidenti ne bazen detare te Pasha Limanit


 

Ne vitin 1957 pala shqiptare dhe ajo sovjetike ne kuader te marredhenieve te miqesore midis tyre,nenshkruan nje marrevshje ,sipas te ciles ,Shqiperia i lejonte BS ngritjen e nje baze nendetesesh ne Pashaliman,ne gjirin e Vlores.Duhet permendur qe kjo ka qene enderra historike e Rusise ,qe cila prej shekujsh ka deshiruar te siguronte nje dalje ne pellgun e Mesdheut ,per te kontrolluar ne kete menyre Adriatikun.Kete qellim e kish kuptuar dhe Hoxha ,ku sipas tij gjate nje vizite me 1957 ,te Hrushovit dhe mareshalit Malinovski ,atij i kish zene veshi mareshalin duke i thene Hrushovit se zoterimi i Vlores do u siguronte ketyre kontrollin ne Adriatik dhe ne Mesdhe.Por,per kete Hoxha do te shprehet vetem pas prishjes me ruset.Kjo marreveshje u nenshkrua me idene, qe BS nepermjet kesaj baze do forconte aftesine mbrojtese te Shqiperise nga deti.

Ne vitin 1961,kur tashme tensioni midis Moskes dhe Tiranes ishte ne zenit,ne mars sovjetiket i paraqiten Tiranes nje rezolute te Traktatit te Varshaves,e cila kerkonte qe te largohej nga baza i gjithe personeli shqiptar,duke e lene teresisht nen komanden sovjetike.Si kunderpergjigje ,me 26 maj 1961 Shqiperia leshoi 8 nga 12 nendeteset e bazes,se bashku me pajisjet ushtarake,duke perfshire dhe baterite e raketave.Personeli detar sovjetik u largua me 5 qershor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Abner Rossi Blog Ufficiale

Teatro, Poesia, Spettacoli

memyselfandela

"Here is my secret. It is very simple: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.."- Antoine de Saint Exupéry

Digital History Blog

STORIA DIGITALE: SAPERE STORICO E INSEGNAMENTO DELLA STORIA

IL MONDO DI ORSOSOGNANTE

L’arte della vita sta nell’imparare a soffrire e nell’imparare a sorridere. H. Hesse

MyourHistory

A topnotch WordPress.com site

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Craig Hill Training Services

Business, Management and ESL Trainer

LadyRomp

Inspirational Blog for Women

ArtPlantae

Connecting artists, naturalists, and educators

Teacher as Transformer

Education, Leadership, Life, and Transformation

MyourHistory

Imagination is more important than knowledge-Einstein

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.