“Armiqte e popullit”


Beqir Balluku

Ka qene Minister i Mbrojtjes me graden gjeneral .Ka qene figure e rendesishme e ushtrise,besnik i partise  dhe i “panjollosur” politikisht deri me 1974 ,vit ne  te cilin se bashku me disa ushtarak te tjere te larte u denuan dhe u ekzekutuan si “armiq te popullit”.
Cili qe shkaku qe coi ne kete vendim ekstrem, ndaj nje  njeriu qe i kish sherbyer Hoxhes dhe partise, per gati 20 vjet me devotshmeri dhe besnikeri?

Ne vitet 1967-’68,kinezet bene disa ndryshime ne drejtimin e ushtrise ,ku midis tyre permendim dhe masat per heqjen e gradave ushtarake..Heqja e gradave solli probleme ne disipilinen e ushatrakeve,pasi duke qene se ushtaraket nuk dalloheshin me nga gradet ,kishte mosbindje ndaj oficereve dhe shkelje te rregullores.

Balluku me ndihmesit e tij ,e kuptuan kotesine e ketyre masave ,kotesine e mbrojtjes kombetare me stervitjen ushtarake te pergjithshme te masave,te cilet te pajisur me arme te lehta do te siguronin mbrojtjen e dhjetera mijera bunkereve te shperndara anekend vendit..Keshtu qe ,ata u munduan te bindnin Hoxhen e M.Shehun qe ishte e domosdoshme krijimi i nje ushtrie profesionale,te pajisura me taktika e mjete ushtarake moderne dhe te hiqesh dore nga ushtria e mases ,si ushtri joprofesioniste.Por,kerkesa e Ballukut per krijimin e nje ushtrie elite,jashte kontrollit te Partise,shkaktoi frike Hoxha e Shehu ,te cilat e konsideruan si menyre taktike per te rrezuar pushtetine  tyre me forcen e ushtrise.,pra te organizimit ndaj tyre te nje grushti ushtarak.

Kaq u desh qe Balluku me mbeshtetesit e tij ne kete nisme ,te damkoseshin si “armiq te popullit” dhe te ekzektohen ,pavaresisht biografise se mire te tij 20-vjecare.

Menjehere pas kesaj ,udheheqja e trembur ,caktoi Shehun si Minister te Mbrojtjes dhe me kushtetute u vendos qe forcat e armatosura te vendoseshin nen udheheqjen e Partise dhe te Sekretarit te Pare(Hoxha) te saj si Komandant i Pergjithshme .Ne kete menyre, forcat ushtarake u vendosen nen  kontrollin e rrepte te dy udheheqesve,Hoxhes dhe Shehut.

Teme Sejko

Ish komandanti i LANC-it ,Komandat i Pergjithshem i Flotes me graden admiral.

Pas ngjarjes ne bazen e  nendeteseve ne ishullin strategjik te Sazanit,Vlore me 1961 dhe prishjes me ruset ,Hoxha filloi te “gjurrmoje” njerez te cilet sipas tij i kishin sherbyer ruseve tradhetisht per te permbysur dyumviratin Hoxha -Shehu. dhe per ta zevendesuar ate me nje udheheqje me miqesore ndaj Moskes.Taktike e njohur kjo e Hoxhes,qe pas prishjes me nje shtet ,do cilesonte si fajtore per kete bashkepunim njerezit qe ishin me te devotshem gjate asaj periudhe ,duke i cilesuar “bashkepunetore” te tyre ,te cilet kishin punuar mbrapa kurrizit me qellime djallezore per te permbysur udheheqjen.

Hoxha e akuzoi Hrushovin se kish rekrutuar admiralin Sejko,i cili kish studiuar ne BRSS,e te tjere pikerisht per kete qellim.Sejko e shume kolege te tij u arrestuan ,u gjykuan  dhe tre prej tyre ,nder te cilet dhe vete Sejko ,u ekzekutuan ne maj 1961.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Abner Rossi Blog Ufficiale

Teatro, Poesia, Spettacoli

memyselfandela

"Here is my secret. It is very simple: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.."- Antoine de Saint Exupéry

Digital History Blog

STORIA DIGITALE: SAPERE STORICO E INSEGNAMENTO DELLA STORIA

IL MONDO DI ORSOSOGNANTE

L’arte della vita sta nell’imparare a soffrire e nell’imparare a sorridere. H. Hesse

MyourHistory

A topnotch WordPress.com site

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Craig Hill Training Services

Business, Management and ESL Trainer

LadyRomp

Inspirational Blog for Women

ArtPlantae

Connecting artists, naturalists, and educators

Teacher as Transformer

Education, Leadership, Life, and Transformation

MyourHistory

Imagination is more important than knowledge-Einstein

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.