Kim Filbi -misteri i deshtimeve …


Pavaresisht se regjimi komunist u kujdes qe te eliminonte kundershtaret politike brenda vendit  ne  cdo fushe e ne forma te ndryshme ,jashte vendit nuk reshten perpjekjet e fshehta per destabilizimin e regjimit te Hoxhes.Rreth 10 vjet me vone dolen ne drite dokumente te cilat flisnin me hollesi per perpjekjet anglo-amerikane per te nxitur kryengritje ne vitet 1949-1955.Anglo-amerikanet organizuan grupe nacionalistesh,antikomunistesh  te cilet ishin larguar nga Shqiperia ne mergim me vendosjen e komunizmit.Keto grupe ,te cilat ne Shqiperi u njohen si grupet  ose bandat  e diversanteve ,te stervitur paraprakisht ne Itali e Malte dhe te pajisur mire  ,u hodhen tete here me parashute gjate nates ne male e fusha pergjate bregdetit Adriatik.Por me nje perpikmeri “te çuditshme” ato rrethoheshin ,asgjesoheshin ose kapeshin nga Sigurimi dhe forcat e ushtrise.Gjate torturave agjentet treguan  emrat e personave me te cilet mbanin lidhje ne vend dhe shume prej tyre u ekzekutuan.Keto perpjekje sporadike anglo-amerikane per te permbysur regjimin Hoxha dhe bashke me te komunizmin ne Shqiperi ,moren fund ne 1955.

Vite me vone u mor vesh se koordinatori i ketyre operacioneve te deshtuara kishte qene shefi i sherbimeve te fshehta britanike(SIS),Kim Filbi (Kim Philby).Ai me veprimtarine e tij tradhetare  kishte nxjerre here pas here sekretet e shumta e te rendesishme  te sherbimeve anglo-amerikane.Nga viti 1963 Filbit i humbi vlera si agjente i dyfishte,prandaj u arratis ne Moske,ku mori detyren e kolonelit te policise se fshehte sovjetike ,KGB.

Filbi ishte zgjidhja  e misterit ,qe bente qe te zbuloheshin dhe te deshtonin te gjitha perpjekjet e bandave diversante ,sapo ata hidheshin ne territorin shqiptar me synim per te organizuar sabotime te ndryshme dhe te nxisnin  banoret e  veirut fillimisht ,per organizimin e nje kryengritjeje te pergjithshme qe do te permbyste perfundimisht komunizmin ne Shqiperi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Abner Rossi Blog Ufficiale

Teatro, Poesia, Spettacoli

memyselfandela

"Here is my secret. It is very simple: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.."- Antoine de Saint Exupéry

Digital History Blog

STORIA DIGITALE: SAPERE STORICO E INSEGNAMENTO DELLA STORIA

IL MONDO DI ORSOSOGNANTE

L’arte della vita sta nell’imparare a soffrire e nell’imparare a sorridere. H. Hesse

MyourHistory

A topnotch WordPress.com site

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Craig Hill Training Services

Business, Management and ESL Trainer

LadyRomp

Inspirational Blog for Women

ArtPlantae

Connecting artists, naturalists, and educators

Teacher as Transformer

Education, Leadership, Life, and Transformation

MyourHistory

Imagination is more important than knowledge-Einstein

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.