Marrja e Bastijes


Te gjithe kemi degjuar per Bastijen ,keshtjellen burg qe ndodhej ne Paris ,simbol i regjimit te vjeter ,privilegjeve feudale dhe pushtetit absolut.Ishte Bastija ku Kurora kishte burgosur Volterin dhe njerez te tjere te letrave ,te cilat tregonin shume qashter abritraritetin e mbretit .

Bastija ishte e ndertuar me mure te trasha ,qe datonin ne fundin e shekullit XVI,me tete kullat e rrumbullakta,rrethuar me hendeqe dhe ura te levizshme.

Kur turma e ekzaltuar pariziene u mesy drejt keshtjelles me daten 14 korrik 1789 ,aty vuanin denimin vetem 7 te burgosur ,te cilet ne pjesen me te mire te tyre ishin kriminele te vertet e jo te denuar politike ,qe s’kishin te benin fare me idealet e tyre per te permbysur regjimin e vjeter .Por parizienet jo vetem qe nuk e dinin kete ,por as donin ta dinin,tashme rrugetimi i tyre drejt nje te ardhme qe do ndryshonte ne fakt jo vetem jetet e tyre ,por qe do te transformonte tere boten ,ishte i pashmangshem.Entuziazmi ,me shume sesa armet ,mposhten forcat ushtarake dhe bene qe parizient te ngrejne flamurin e bardhe te fitores ,pa shume mundim duhet thene ,ne muret e keshtjelles.Bastija u muarr dhe u rrenua gure-gure.Sot keshtjella nuk ekziston me ,pervecse disa kontureve te bera ne toke ,qe vizojne territorin ku ka qene Bastija me pare

Bastija shenoi dhe fillimin e revolucionit francez.

Ate dite ,ne ditarin e tij ne te cilen hidhte permbledhjen e dites  ,Luigji XVI shkroi vetem nje fjale te vetme: “Asgje”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Abner Rossi Blog Ufficiale

Teatro, Poesia, Spettacoli

memyselfandela

"Here is my secret. It is very simple: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.."- Antoine de Saint Exupéry

Digital History Blog

STORIA DIGITALE: SAPERE STORICO E INSEGNAMENTO DELLA STORIA

IL MONDO DI ORSOSOGNANTE

L’arte della vita sta nell’imparare a soffrire e nell’imparare a sorridere. H. Hesse

MyourHistory

A topnotch WordPress.com site

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Craig Hill Training Services

Business, Management and ESL Trainer

LadyRomp

Inspirational Blog for Women

ArtPlantae

Connecting artists, naturalists, and educators

Teacher as Transformer

Education, Leadership, Life, and Transformation

MyourHistory

Imagination is more important than knowledge-Einstein

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.