Frika e madhe e 1789 (La grande peur de 1789)


Keni degjuar ndonjehere te flitet per “friken e madhe te 1789” ,qe perfshiu Francen ne kete periudhe?

Ne prag te revolucionit ku gjendja ishte shume e tensionuar ,pakenaqesia ndaj sistemit ,shprehja hapur  e saj nepermjet revoltave masive ,krijoi bindjen te populli francez ,se aristokratet si kunderpergjigje do kerkonin shpagim ,duke organizuar disa grupe keqberesish ,hajdute ,perdhunues..kunder popullisise se thjeshte.

Disa lokalitete perjetuan nje gjendje ankthi e paniku te vertete,Te bindur se nga momenti ne momnte turmat e keqberesve do vinin ne fshatrat e tyre ,ata rrinin ne gjendje gatishmerie duke ruajtur ,duke braktisur dhe shtepite  e duke u strehuar neper pyje per te qene me te sigurte.Grate merrnin femijete e zhdukeshin pyjeve .Burrat armatoseshin,fortifikonin fshatrat dhe vendosnin roje.Meqe nuk ndodhte asgje,se jo per gje ,por kjo frike ekzistonte thjesht ne mendjet e tyre , “hajdutet” nuk erdhen kurre dhe ata te lodhur nga roli i ushtarit ne pritje ,gradualisht iu rikthyen normalitetit.

Vegimet kolektive filluan te zhduken,Keshtu perfundoi ajo qe njihet ne histori “frika e madhe e 1789 ” qe shkaktoi nje gjendje anarkie te vertete ne fshatrat franceze.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Abner Rossi Blog Ufficiale

Teatro, Poesia, Spettacoli

memyselfandela

"Here is my secret. It is very simple: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.."- Antoine de Saint Exupéry

Digital History Blog

STORIA DIGITALE: SAPERE STORICO E INSEGNAMENTO DELLA STORIA

IL MONDO DI ORSOSOGNANTE

L’arte della vita sta nell’imparare a soffrire e nell’imparare a sorridere. H. Hesse

MyourHistory

A topnotch WordPress.com site

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Craig Hill Training Services

Business, Management and ESL Trainer

LadyRomp

Inspirational Blog for Women

ArtPlantae

Connecting artists, naturalists, and educators

Teacher as Transformer

Education, Leadership, Life, and Transformation

MyourHistory

Imagination is more important than knowledge-Einstein

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.