Berberi i Sevilijes & Dasma e Figaros


Komedite “Berberi i Sevilies dhe “Martesa e Figaros” te Bomarshes ,ishin dy komedi te cilat godisnin me force shoqerine franceze qe kishte krijuar njerez te tille , si :Luigji XVI,Maria Antoneta etj Martesa e Figaros u ndalua menjehere nga censura .Mbreti ndaloi shfaqjen e tyre.Mirepo,si ndodh rendom ,ndalimi e beri vepren me popullore;pjese te saj lexoheshin neper sallonet pariziane.E bukura ishte se aristokratet defreheshin me ato tallje ,edhe pse drejtoheshin kunder tyre.Bomarshe ,u be keshtu shume ne mode si autor.I ndodhur para kerkesave te parreshtura ,Luigji XVI u detyrua te lejoi shfaqjen ,vetem per nje here te vetme ,te Marteses se Figaros.Spektatoret u dynden si lum per te pare shfaqjen dhe duartrokiten forte autorin.Dikush ne kronikat e kohes nuk ngurroi ta quante kete mbremje  si “shkendija e pare e revolucionit”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s