Revolucioni Francez (1789-1799)


Revolucioni Francez

Marrja e Bastijes.14 korrik 1789

Shkaqet:

Mbreterimi absolutist i Luigjit XVI dhe mbrojtja e regjimit te vjeter.

Luigji XVI                                                                                                       Mari Antoneta e ketilluar nga francezet si  “austriakja” ose “Madam deficiti”

Kriza financiare  ne te cilen ishte perfshire Franca e kesaj peridhe ,e cila vinte si rezutat i shpenzimeve te shumta te oborrit per te bere jete luksoze (nje kontribut te vecante ka luajtur Maria Antoneta me shpenzimet e saj te pamata  -Ms Deficiti),lufterat (lufta 7 vjecare me Angline) dhe vendimi i mbretit per te shperndare Asamblene Kombetare.Kjo e fundit qe dhe shkendija qe coje ne shperthimin e Revolucionit Francez ,e cila filloi dhe u konkretizua me marrjen e Bastijes -keshtjelle burg ,simboli i absolutizmit.

5 maj 1789 Estates general meeting place

Me 4 gusht 1789 ,Asambleja Kombetare detyroi fisniket /kleriket te heqin dore nga e drejta feudale

Asambleja Kombetare fillon punen per krijimin e nje forme qeverisese

27 gusht 1789 miratohet Deklarata e te Drejave te Njeriut

Declaration of the Rights of Man and of the Citizen in 1789

Shtator 1791 Asambleja shpalli kushtetuten  dhe Franca nga Monarki absolute behet Monarki kkushtetuese

20 prill 1792 Franca i shpall lufte Austrise dhe Prusise

“21 Shtator  1792 Asambleja e shpalli Francen Republike

21 janar  1793 Luigjit XVI i pritet koka ne gijotine

1793

Komiteti i Shpetimit Publik – Committee of Public Safety

Vendoset regjimi i terrorit ose  sic quhet ndryshe  “terrori jakobin” ,por dhe “terrori i kuq”

27 korrik 1794 permbyset diktatura jakobine

1795-1799 vendoste Direktorati-The Directory

PWranitzkySymphOp31TheRevolutionOrLaPaixIntroduction.OGG

Kjo ngjarje shenon fundin e revolucionit

Revolucioni francez

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Abner Rossi Blog Ufficiale

Teatro, Poesia, Spettacoli

memyselfandela

"Here is my secret. It is very simple: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.."- Antoine de Saint Exupéry

Digital History Blog

STORIA DIGITALE: SAPERE STORICO E INSEGNAMENTO DELLA STORIA

IL MONDO DI ORSOSOGNANTE

L’arte della vita sta nell’imparare a soffrire e nell’imparare a sorridere. H. Hesse

MyourHistory

A topnotch WordPress.com site

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Craig Hill Training Services

Business, Management and ESL Trainer

LadyRomp

Inspirational Blog for Women

ArtPlantae

Connecting artists, naturalists, and educators

Teacher as Transformer

Education, Leadership, Life, and Transformation

MyourHistory

Imagination is more important than knowledge-Einstein

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.