Kaligula


 

Caligula shërbeu si perandor i Romës për katër vjet, por në atë hapësirë të shkurtër ai arriti të krijojë veten si një nga sundimtarët më mizore në histori. Ai ishte vetëm 25 vjec kur u ngrit në pushtet, dhe ndërsa për dy vitet e para të mbretërimit të tij ,ai ishte  i pëlqyeshem dhe dukej një udhëheqës të aftë,me pas u cileua si nje i cmendur.

Këto tendenca psikopatike përfundimisht do të shfaqen  në disa nga ligjet Caligulas. Për një, ai e bëri të paligjshme për këdo për të parë atë në fytyrë, një vepër  ee dënohesh  me hedhjen e tyre  në gropën e Luanëve ‘. Ai i etur per  tortura dhe ekzekutime,   mendonte  mënyra të reja për të dënuar  armiqtë e tij (një nga të preferuarat e tij  ,ishte mbulimi i te  dënuarve  me  mjaltë dhe vendosjen mbi trup te një ushtrie  Grerëzash). Sigurisht, sot Caligula është i njohur mirë për sjellje devijante te tij seksuale. Kjo përfshirë çdo gjë ,qe nga biseksualiteti  dhe brutaliteti deri  ne inceste (ai  thuhet se ka fjetur me të tre motrat e tij). Ai ishte i dashuruar pas teprimeve të mëdha, dhe së bashku me shpalljen e vetes një gjysmëperëndi ,Caligula e ktheu pallatin Perandorak në një shtëpi publike te vërtetë, të mbushur me ditë te gjata orgjish. Nuk është çudi, qe me keto marrëzi  dhe mizori Caligula ,përfundimisht tërhoqi zemërimin te rivalët e tij politikë, të cilët me sukses vranë perandorin dhe familjen e tij në vitin 41.

“Kryevepra” e tij mbetet “emërimi konsull i kalit të tij. Pas fitores së vështirë të një beteje, urdhëroi prerjen e kokave të të gjithë viktimave kundërshtare, edhe pse ishin të vdekur. Tjetër “tekë” e tij, është edhe vendosja pjesës më të madhe të flotës detare romake në ngushticën mes Sicilisë dhe Italisë kontinentale, me anijet njëra pas tjetrës në mënyrë që të kryente në këmbë të gjithë rrugën.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s