“Disiplina prusiane”


“Displina prusiane” e kerkuar me force nga Fredrik  Vilhelm I ndaj shtetasve prusiane ,te cilet ishin shume pertace dhe individualiste  dhe nen mbreterimin e tij  u bene te nenshtruar e te bindur tek zoti ,si i thone ,ndaj detyrave te tyre,perdoret sot si sinonim i bindjes se verber .Ndermjet faktoreve te tjere ,kjo metaforfoze e nje populli te tere ,shpjegohet edhe me rinine e Frederik Vilhelmit.Pedagogu i Vilhelmit ,ne rinine e tij ,ia pershkruante ndeshkimin e perjetshem,aq te eger sa qe princi ruajti per Gjyqin e Fundit nje frike te madhe.Edukatoreve te tij duhet t’u njihen meritat ,qe arriten t’i ngulitnin atij neverine per kenaqesite bredharake djaloshare dhe sidomos per imoralitetin.

______________________________________________________________

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s