Historia e Amerikes ne piktura (America’s history in pictures) (1492-1783)


Si ka kaluar  procesi i formimit te kombit amerikan  nga 1492 kur u zbulua kontinenti i ri   dhe 13 Maj 1607 ,kur u themelua kolonia e pare angleze ne Amerike ,Virxhinia(e ketilluar keshtu per nder te mbretereshes  se Anglise ,Elisabeta,e cila ishte beqare) deri me 1783 ,vit ne te cilin Anglia u detyrua t’i njohi SHBA-se pavaresine.

Kam shkeputur nga historia e Amerikes disa  momente kryesore .

Historia e Amerikes ne foto.

1492

Zbulimi i Botes se Re

Jamestoun

Lufta e pare midis anglezeve dhe indianeve u zhvillua ne vitet 1610-1614

Masakra kunder indianeve  me 1622,Jamestown (The Boston massacre)

Lufta e Dyte midis kolonisteve angleze dhe indianeve aborigjene me 1644

17 dhjetor 1773 ,Boston -Festa e cajit (Tea party)

Fillimi i revoltave te kolonisteve kunder vendimit te Parlamentit Anglez per te vene taksen e pulles “Stamp act”

Beteja e Monongaheles 1755

Shpallja e Deklarates se Pavaresise se Amerikes,4 korrik 1776

Kolonistet fillojne luften per mbrojtjen e pavaresise.

Betja e Leksintonit 1775 (The batlle of Lexington )

Beteja e Kuibekut 1775 (The batlle of Quebec)

Betja e Trentonit ,25 dhjetor 1776

Beteja e Beningtonit,1777 (The batlle of Bennington)

Beteja e Saratoges ,1777 (The batlle of Saratoga)

Betja e Jorktaunit ,1781 ( The batlle of Yorktown)

Me 1783 Anglia u detyrua te njohi pavaresine e SHBA-se.

BGUNWdaUhJA

Advertisements

One thought on “Historia e Amerikes ne piktura (America’s history in pictures) (1492-1783)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s